15. FRKA – Filmska revija Kazališne akademije

15. FRKA – Filmska revija Kazališne akademije

Od 28. do 30. travnja 2023. na Akademiji dramske umjetnosti (Trg Republike Hrvatske 5) održava se petnaesto izdanje Filmske revije Kazališne akademije - FRKA. Tema ovogodišnjeg izdanja su ‘Flashbacks’ – fokus je time stavljen na slavljenje, uvažavanje i zahvalu svim filmskim ostvarenjima i umjetnicima koji su oblikovali našu povijest, kao i onima koji će oblikovati našu budućnost.

Svojom visokom posjećenošću tijekom proteklih godina FRKA je postala nezaobilazan kulturni događaj u Zagrebu i jedna od najdugovječnijih studentskih manifestacija zagrebačkog sveučilišta.

Studenti 2. godine Odsjeka produkcije osmislili su i pripremili ovogodišnje izdanje značajne filmske manifestacije i javne prezentacije radova studenata Akademije dramske umjetnosti. 

U sklopu ovogodišnje FRKA-e, u subotu, 29. travnja 2023. godine, od 11 do 13 sati, po prvi put će se održati Produkcijski dan. Riječ je o manifestaciji koja promovira profesiju producenta u audiovizualnoj umjetnosti s ciljem pružanja informacija o studijskom programu odsjeka Produkcije na Akademiji dramske umjetnosti te o specifičnostima i izazovima ovog zanimanja općenito. 

Poznati regionalni producenti odgovaraju na pitanje -tko je producent? Oduvijek te zanimalo kako nastaju filmovi poput Koko i duhovi, Zvizdan ili Otac? Zanima te koliko je ljudi potrebno da se realizira veliki filmski festival? Sigurno ti je barem jednom neka reklama privukla pozornost i ostala u pamćenju. Ili te pak zanima televizija i proces nastajanja televizijskog showa Ples sa zvijezdama? Za sve ove projekte bio je potreban producent kako bi ih pokrenuo i postavio na noge.

Stoga smo na Produkcijski dan pozvali šestero iznimno uspješnih profesionalaca iz regije kako bi nam odgovorili na veliko pitanje - tko je producent? Oni su: Ankica Jurić Tilić, najuspješnija hrvatska producentica igranih filmova i dramskih serija poput Zvizdana, serijala o Koku i Područja bez signala, Gorazd Slak, kreativni producent najpopularnijih televizijskih formata i showova poput Plesa sa zvijezdama, Big Brothera, Farme i Supertalenta, te nekadašnji programski direktor slovenskog POP TV-a, Jelena Mitrović producentica najznačajnijih srpskih arthouse filmskih naslova koji su osvojili nagrade na prestižnim festivalima poput Berlina i Sundancea (Otac, Krugovi, Klip), Nerma Mehadžić diplomirana producentica s dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji reklamnih spotova, Amira Kudumović, sarajevska filmska i kazališna producentica i Nebojša Jovanović filmski teoretičar i producent brojnih filmskih festivala, uvest će vas u svijet filma, reklama i festivala.

Ulaz na sve programe je besplatan!