Dalibor Martinis – Dizajner pri radu 1970. – 1990.

Dalibor Martinis – Dizajner pri radu 1970. – 1990.

Objavljena je knjiga 'Dalibor Martinis – Dizajner pri radu 1970. – 1990.', autora Marka Goluba i Dejana Kršića, objavljena u izdanju Hrvatskog dizajnerskog društva. Ovo monografsko izdanje na 130 stranica na hrvatskom i engleskom jeziku daje pregled djelovanja Dalibora Martinisa, jednog od najistaknutijih hrvatskih medijskih umjetnika, kao grafičkog dizajnera.

Obuhvaćajući vremensko razdoblje od početka 1970ih do 1990, u kojem Martinis kontinuirano djeluje (i) kao dizajner, knjiga nas prije svega upoznaje s impresivnim plakatnim opusom ovog autora, prije svega za kontekste filmske industrije i likovne umjetnosti, ali i s dizajnom za televiziju, oblikovanjem časopisa i publikacija te zaštitnih znakova. Promocija knjige održat će se u veljači, a knjigu već sada možete naručiti kod nas po cijeni od 99 kn.

Ova knjiga neizbježno analizira i dodirne točke Martinisovog dizajna i umjetnosti. U središtu njegova interesa kao umjetnika svakako jesu pitanja komunikacije u javnom i medijskom prostoru, pitanja odnosa 'stvarnog' i virtualnog, prirodnog i tehnološkog, informacije i njene medijske posredovanosti. Pritom se često i sam služi kopiranjem, reprodukcijom, ponavljanjem, rekontekstualizacijom i medijskom manipulacijom, izokrećući značenja u prvi mah uočljive poruke. Martinis se i kao dizajner, logično, samom prirodom dizajnerskog posla, bavio podacima, informacijama i njihovim odmetnutim fragmentima.

Kao što u svom umjetničkom radu sustavno stvara radove koji problematiziraju pitanja same umjetnosti i umjetnika i njihovog društvenog i institucionalnog konteksta, tako i u dizajnerskom radu često dovodi u pitanje komunikacijske konvencije dizajna, konvencije medija plakata ili medija elektroničke televizijske slike.

O ozbiljnosti kojom pristupa svom dizajnerskom angažmanu svjedoči činjenica da je sudjelovao na nizu domaćih i međunarodnih izložbenih smotri dizajna — na Bijenalu plakata u Varšavi (1972., 1974., 1976., 1980.), Bijenalu grafičkog oblikovanja u Mariboru (1972.), Zgrafu (1975., 1978.) i drugdje. U razdoblju dok se još aktivno bavio dizajnom imao je samo jednu samostalnu izložbu posvećenu tom području djelovanja, 1984. godine u LIKUM-ovoj Galeriji Urlich (postav izložbe i predgovor potpisuje Ariana Kralj), ali plakati su mu objavljeni u nekoliko sinteznih pregleda posvećenih tom mediju, počevši od kataloga izložbe 100 plakata iz Jugoslavije (ur. Marijan Susovski, GSU, 1972.), preko kataloga Stoljeće hrvatskog plakata (ur. Slavica Marković, Kabinet grafike HAZU, 2001.) do monografije 100 plakata MSU (ur. Jasna Galjer, MSU, 2011.).
[iz uvodnog teksta]

Izvor: dizajn.hr