Katarina Trpčić i Petar Hajdinjak dobitnici nagrade u Brnu

Katarina Trpčić i Petar Hajdinjak dobitnici nagrade u Brnu

Katarina Trpčić i Petar Hajdinjak, studenti Studija dizajna, dobitnici su međunarodne nagrade prof. Jindřicha Halabale ’20 (Brno, Češka) u kategoriji Special Prize za projekt 'Štuko' na Šumarskom Fakultetu pod mentorstvom profesorice Danijele Domljan. Ukupno je prijavljen 161 rad sa 14 europskih fakulteta.

Projekt je nastao na izbornom kolegiju Oblikovanje namještaja na Šumarskom fakultetu (Zavod za namještaj i drvne proizvode) koji vodi profesorica Danijela Domljan. Riječ je o projektu 'Baština u igri i radu' te je namijenjen djeci predškolske dobi. Cilj projekta je grupni rad različitih struka i izmjenjivanje znanja i načina rada.

Štuko je didaktičko-senzorički i modularni sustav proizvoda koji potiče kreativnost, razvoj i igru djece predškolske dobi kroz svoje razne kombinacije i ujedno, funkcije. Inspiriran je nematerijalnim dobrom hrvatske kulturne baštine - Kolom na dva štuka.

Oblikovanje, zajedno s jedinstvenim detaljima, nadahnuto je kolom koje se zasniva na broju osam i motivima tradicionalne hrvatske nošnje. Srž ovoga sustava je osvijestiti i učiti djecu zajedništvu, harmoniji, jednakosti te poštivanju i očuvanju vlastite baštine i nasljedstva.