Nagrade Studija dizajna za akademsku godinu 2019.-2020.

Nagrade Studija dizajna za akademsku godinu 2019.-2020.

Studij dizajna tradicionalno u prosincu dodjeljuje nagrade i priznanja za najbolje studentske radove u prethodnoj akademskoj godini. Ove godine, objavljujemo nagrađene radove za akademsku godinu 2019.-2020., no zbog okolnosti pandemije COVID-19 i preporuka nadležnih tijela, svečana dodjela nagrada odgađa se dok okolnosti ne dopuste da se ceremonija dodjele može organizirati na siguran način.

 

Na Preddiplomskom studiju godišnju nagradu za područje vizualnih komunikacija osvojila je studentica Lana Banek, za rad pod nazivom Cedevita, a za područje industrijskog dizajna studentica Lea Sevšek, za rad pod nazivom „Terry“. Na Diplomskom studiju godišnju nagradu dobio je Nikola Heged za rad Sustav za napredak kreativnih terapijskih tehnika – TERAPINO, u području vizualnih komunikacija, a student Leonard Borovičkić dobitnik je nagrade za područje industrijskog dizajna za rad Participacija u javnom prostoru - nove infrastrukture čitanja i zapisivanja prostora

Ove godine dodijeljena su i dva priznanja za studentske radove nastale u izvannastavnim projektima: Tani Jeić, Ivi Primorac i Moniki Vodopija za rad  ROZETA ZNANJA - Dizajn vizualnog identiteta Sveučilišta u Zadru, te Ivi Primorac za rad  'Tipografska šahovnica' - Vizualni identitet predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije / EU2020HR / realizacija.

Godišnja nagrada za preddiplomski studij u području vizualnih komunikacija dodjeljuje se Lani Banek za oblikovanje identiteta grupe proizvoda za Cedevitu, brenda sa dinamičnom povijesti oblikovanja, obraćanja korisnicima i elementima vizualne konzistencije koje je bilo potrebno opsežno analizirati i shvatiti u procesu oblikovanja. U dizajnu ambalaže, studentica Banek postigla je vrlo vještu kombinaciju vizualnih i informativnih segmenata te kreirala atraktivan i originalan vizualni identitet koji je primjenjiv na široki asortiman proizvoda. Stilizirane geometrijske ilustracije, pročišćene geometrijske forme, tipografski tretman i hijerarhija te pažljivi odabir boja odlično su ukomponirani u dizajn koji na svjež i direktan način projicira i komunicira specifične vrijednosti odabranih proizvoda.

Godišnja nagrada preddiplomskog studija za područje industrijskog dizajna dodjeljuje se Lei Sevšek za pomagalo za djecu s motoričkim poteškoćama – Terry.  Riječ je o pomagalu za djecu od 2 do 5 godina koje pruža veću autonomiju, nego uobičajena invalidska kolica. To je omogućeno transformacijom u malo pomagalo za igru na podu promjenom velikih kotača u male te podizanjem odmorišta za noge. Uz to, Terry je moguće proširiti kako bi rastao zajedno s djetetom te je time prilagođen većem broju djetetovih zahtjeva i potreba.

 Većina djece s motoričkim poteškoćama pati od negativne stigmatizacije, društvo ih smatra slabijima od ostalih te se i na taj način odnose prema njima. Posljedično tomu i djeca sama počinju stvarati jednaku sliku o sebi što im ruši samopouzdanje i otežava sretno djetinjstvo. Dizajnom imamo priliku stvoriti pomagala koja djeci olakšavaju svakodnevne aktivnosti poput igre i druženja s prijateljima bez da ih koči isticanjem invalidnosti svojim robusnim, teškim izgledom ili neprilagođenim karakteristikama.

Godišnja nagrada u području vizualnih komunikacija Diplomskog studija dizajna dodjeljuje se Nikoli Hegedu za rad Sustav za napredak kreativnih terapijskih tehnika – TERAPINO.  Terapino je sustav koji služi za unapređenje terapijskog procesa s naglaskom na poboljšanju tijeka terapije te organizaciji i arhiviranju kreativnih terapijskih tehnika. Sustav omogućuje temeljno praćenje i planiranje terapijskog procesa, aktivnostima u digitalnom obliku zadaje novu vrijednost, a kreiran je na principu rada Poliklinike za djecu i mlade grada Zagreba. Također, djeci kojoj je prvenstveno namijenjen omogućuje da sami rade na poboljšanju vlastitog mentalnog zdravlja kroz različite oblike aktivnosti koje su prilagođene njihovim potrebama. Sustav temeljno funkcionira kao digitalna aplikacija s ekstenzijom u analognom obliku ovisno o  potrebama terapijskog procesa, samih pacijenata i/ili terapeuta. Sustav pokriva proces tijekom terapije, ali omogućuje i individualni oblik terapijskih aktivnosti koje dijete može rješavati samo kod kuće ili s roditeljima. Na taj način se zaokružuje i unapređuje cjelokupan terapijski proces koji se ne odvija samo kod terapeuta, nego i kod kuće.

Godišnja nagrada Diplomskog studija u području Industrijskog dizajna dodjeljuje se Leonardu Borovičkiću, za rad Participacija u javnom prostoru - nove infrastrukture čitanja i zapisivanja prostora. Ovaj rad se bavi pitanjem participacije građana u javnom prostoru, i značaju koji lokalitet i ukorijenjenost u mjesto ima za stabilnost velikih sustava. Umjesto oblikovanja gotovih industrijskih proizvoda ili prostora, rješenje se temelji na kreiranju održivih infrastruktura i strategija za razumijevanje i aktivaciju javnog prostora. Diplomski rad promatra se kao vrijedan i važan doprinos sagledavanju struke kroz alate i metode kojima je moguće baviti se kompleksnim pitanjima odnosa zajednice, sredine i prostora u kontekstu participacije, čime je iskazana visoka razina senzibiliteta prema unapređenju kvalitete društva kao i kolektivnog osjećaja pripadnosti i otpornosti prema štetnim globalnim utjecajima. Elaborat koji prethodi projektu je ozbiljan teorijsko-istraživački dokument koji sam po sebi predstavlja unapređenje procesa i metoda, te doprinosi teorijskom razvoju struke.

Članovi Povjerenstva za dodjelu godišnjih nagrada i priznanja su odlučili dodijeliti dva priznanja za projekte nastale izvan nastave, i to iz područja vizualnih komunikacija:

Za rad ROZETA ZNANJA - Dizajn vizualnog identiteta Sveučilišta u Zadru, studentica Tane Jeić, Ive Primorac i Monike Vodopija, uz mentorstvo docenta Tomislava Vlainića, docentice Romane Kajp i asistentice Marije Juza. Rad je nastao kao odgovor na pozivni natječaj Sveučilišta u Zadru za studente dizajna s ciljem dizajniranja novog vizualnog identiteta Sveučilišta. U vrijeme pandemije i online nastave ovaj zadatak i suradnja bili su dodatni izvannastavni izazov na kojemu je radilo nekoliko studentskih kreativnih timova, a nagrađeni rad  odabran  je kao izvedbeno rješenje i budući službeni identitet Sveučilišta u Zadru.

Vizualni identitet ‘Rozeta znanja’ predstavlja Sveučilište u Zadru kao centar edukacije koji drži do svoje tradicije, ali i teži modernosti. Sam je znak kružnog oblika i time simbolizira sinergiju studenata i profesora koji zajedno grade perspektivnu zajednicu utemeljenu na znanju, potpori i suradnji. Plava boja predstavlja more, Mediteran, znanje i obrazovanje, a zlatna simbolizira zrake sunca, izvrsnost i toplinu. Facete oko centra znaka se povećavaju i izlaze iz okvira čime simboliziraju rast i razvoj  znanja i spoznaja, baš kao što studenti razvijaju svoje znanje na sveučilištu. Vizualni identitet Sveučilišta u Zadru objedinjuje tradiciju i suvremenost, pristupačnost i otvorenost kako Zadra tako i zadarskog sveučilišta koje je usmjereno ka budućnosti i modernosti.

Za rad 'Tipografska šahovnica' - Vizualni identitet predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije / EU2020HR / realizacija, studentice Ive Primorac, uz mentorstvo prof. Stipe Brčića i asistentice Marije Juza. Na javno-pozivnom natječaju za dizajn vizualnog identiteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije 2020., međunarodni žiri 2018. je godine dodijelio  prvu nagradu radu 'Tipografska šahovnica' studentice Ive Primorac sa Studija dizajna pod mentorstvom Stipe Brčića i Marije Juze. Uslijedila je dvogodišnja suradnja u polju „government dizajna“ i kreiranja međunarodne vidljivosti EU2020HR putem ekstenzivne razrade i primjene te kompletnog dizajna vizualnih komunikacija, produkt dizajna, dizajna interakcija i prostornih i grafičkih intervencija. Cjelokupni je dizajn rezultat rada velikog tima studenata, stručnjaka i nastavnika koji su kroz ovaj projekt  kreativno promišljali vlastiti nacionalni i europski identitet kroz kulturne, društvene i političke dimenzije i sadržaje.

Nagrada na preddiplomskom studiju
smjer Vizualne komunikacije
Student: Lana Banek
Naziv rada: Cedevita
Mentor: prof. Ivan Doroghy; Komentorica: asist. Marija Juza
Semestar: 5.

Nagrada na preddiplomskom studiju
smjer Industrijski dizajn
student: Lea Sevšek
Naziv rada: Terry
Mentorica: doc. Andrea Hercog
Semestar: 6.

Nagrada na diplomskom studiju
smjer Vizualne komunikacije
Student: Nikola Heged
Naziv rada: Sustav za napredak kreativnih terapijskih tehnika - Terapino
Mentorica: doc. Romana Kajp; Komentori: doc. Inja Kavurić Kireta, pred. Emil Flatz
Suradnica: Ana Marija Španić, mag. psih.
Semestar: 4.

Nagrada na diplomskom studiju
smjer Industrijski dizajn
student: Leonard Borovičkić
Naziv rada: Participacija u javnom prostoru - nove infrastrukture čitanja i zapisivanja prostora
Mentorica: izv.prof. Ivana Fabrio; Komentorica: asist. Nika Pavlinek
Semestar: 4.