Nola Bokun, Gita Grah i Romana Dusper osvojile 1. mjesto na Gradionici

Nola Bokun, Gita Grah i Romana Dusper osvojile 1. mjesto na Gradionici

Na ovogodišnjoj Gradionici 04 prvu je nagradu osvojio projekt Adio vitre čiji su autori Nola Bokun, studentica Studija dizajna te Gita Grah i Romana Dusper, studentice Arhitektonskog fakulteta. 

Peteročlani žiri u sastavu Feđa Vukić, povijesničar umjetnosti i teoretičar dizajna, Nives Rogoznica, voditeljica projekata u udruzi Eko-Zadar, Šime Erlić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Nera Nejašmić Kozina, arhitektica i dizajnerica te opća javnost kao peti član donijeli su odluku o nagradama.

Adio Vitre modularni je sustav autobusnih stanica u gradu Zadru. Koncept modularnog dizajna potiče iz problematike zadarskog javnog prijevoza, te se njime pokušao postići „branding“ gradskih autobusnih stanica – prepoznatljivom formom i pamtljivim dizajnom. Tri konkavno konveksna elementa na najvećem tipu stanice temelje se na ideji zaštite od atmosferilija, posebice vjetra. Elementi koje karakteriziraju repetitivne perforacije od drvenih letvica imaju funkciju razbijanja vjetra, a samim položajem elemenata stvara se dinamičan i fl uidan prostor, svestrano orijentiran, u kojem se pojavljuju prolazi te intimni prostori za čekanje i odmor. Osim zaštite od vjetra, zaštita od prejakog sunca rješava se zelenim krovom preko cijele autobusne stanice, čija je funkcija očuvanje niže temperature ispod same nadstrešnice.

Elementi održivosti same autobusne stanice su, osim zelenog krova, i solarni paneli. Uz to što napajaju info ploču na autobusnoj stanici, energijom opskrbljuju i osvjetljenje. Tzv. on demand lighting omogućuje da je autobusna stanica, kad na njoj nema korisnika, osvijetljena tek jačinom od 20%. Senzori koji uoče ljudsku kretnju na određenom mjestu na stanici pojačavaju osvjetljenje, čime se smanjuje svjetlosno zagađenje okoliša u kojem se stanica nalazi. Stanica na infoploči s obostranim displayem nudi informacije o voznom redu, turističkim atrakcijama, eventima u gradu, i sl.

Uz to nudi i prostor za parkiranje bicikala te spremnike za odvajanje otpada. Biljke puzavice na vertikalnim elementima, uz zeleni krov, dio su biophilic designa cjelokupne stanice koji se fokusira na organske oblike prostora te prisutnost zelenila i prirodnih materijala u javnim i privatnim prostorima. Boravak na takvoj autobusnoj stanici nudi opuštenu atmosferu i smanjenje razine stresa. Dizajn stanice prilagođen je i slijepim i slabovidnim osobama uz tifl ološke izbočene oznake na tlu koje označavaju smjer kretanja uz stanicu i do mjesta za sjedenje, a prolazi između elemenata prilagođeni su osobama s invaliditetom.