Predstavljanje monografije 'Marijan Hržić, obrisi opusa'

Predstavljanje monografije 'Marijan Hržić, obrisi opusa'

U četvrtak, 5. prosinca 2019. godine, u 19 sati, u Oris Kući arhitekture predstavlja se monografija 'Marijan Hržić, obrisi opusa' Ivana Rogića Nehajeva i suradnika. Riječ je o monografiji u kojoj se sustavno pokazuje i analizira opus jedne od autorskih osobnosti u hrvatskoj arhitekturi i urbanizmu koje su bitno utjecale na tijek tih djelatnosti od kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća do danas. O monografiji govore: Andrija Mutnjaković, Nikola Polak, Ivan Rogić Nehajev.

Monografija je strukturirana osloncem na pet osnovnih dijelova.

U prvom dijelu, Inventura autorskog traga, o osnovnim značajkama poetike i opusa arhitekta pišu Ivan Rogić Nehajev, Nikola Polak i Hrvoje Njirić.

U drugom dijelu, Hržić u zrcalu suvremenika, nalazi se 15 autorskih tekstova uglednih hrvatskih arhitekata i graditelja. Osvrti i sjećanja, posve subjektivni, čitaju se i kao svojevrsna osobna pisma.

U trećem, i najopsežnijem, dijelu monografije, Vodič kroz opus, nalazi se odabrani uzorak radova dokumentiranih potrebnom grafičkom građom. Pojedine radove prate kritički osvrti istaknutih hrvatskih kritičara napisani u doba javne prezentacije tih radova.

U četvrtom su dijelu, Iz graditeljeve arhive, fotografije iz Hržićeva radnog i svakodnevnog života.

U Biografskoj dijagonali, posljednjem dijelu monografije, priloženi su podaci iz životopisa, popis radova s osnovnim podacima o projektima, indeks imena, sažetak i prigodne zahvale.

Monografija je otisnuta u 250 primjeraka. Tekstovi su na hrvatskom i engleskom. Riječ je o posebno uvezanom izdanju s potpisom arhitekta.