The way we were – instalacija Studija dizajna na ZGDW

The way we were – instalacija Studija dizajna na ZGDW

Studij dizajna sudjeluje na ovogodišnjem Design Week-u, koji će se održati od 21. do 26. rujna, u Hali V Tehničkog muzeja, a predstavlja se prostornom instalacijom 'The way we were', koju tvore radovi studenata preddiplomskog i diplomskog Industrijskog dizajna na Odsjeku Studij dizajna, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u akademskoj godini 2020./ 21., a realizirani su kao model, eksperiment u materijalu, maketa, prototip.

Riječ je o horror vacui kompoziciji koja ima za cilj prikazati raznolikost procesa, materijala i pristupa pojedinih autora, a istovremeno se odmiče od ideje autorstva i čini zajedništvo, mnoštvo, okupljalište. Putovanje studenata kroz različite medije daje posebnu dinamiku instalaciji, pri čemu naglasak nije na besprijekornoj izvedbi, već na ogoljenosti procesa, pokušajima i pogreškama, te mogućnostima realizacije u datim okolnostima.

Protekla je godina prošla uz mnogo izazova. Epidemija i potresi razotkrili su nam slabosti, temeljne vrijednosti dovedene su u pitanje, kao i one obrazovnog sustava. To se osobito odnosi na online nastavu, pri kojoj su studenti ostali dokinuti za mnoge vještine koje se razvijaju kroz zajednički boravak u fizičkom prostoru - studiu ili radioni, te kroz rad rukama u materijalu. Snalazili su se eksperimentirajući u vlastitom dnevnom boravku, kuhinji, kupaoni ili na balkonu, čime su proširili percepciju mogućih metoda izvedbe i korištenja dostupnih materijala.

To njihovo snalaženje s onim što je dostupno, obično i svakodnevno, stvorilo je novi odnos prema oblikovanju, njemu inherentnim procesima i metodama produkcije. Upravo kroz te procese studenti su bili izloženi propitivanju vlastite uloge u dizajnu, razvijajući otpornost prema aktualnim izazovima. Uz popis svih studenata koji su bili uključeni u radne procese u protekloj akademskoj godini 2020./2021., instalaciju možemo sagledati i kao svojevrsnu gigantsku legendu.
Radovi se kreću od nedovršenih eksperimenta, šablona, kalupa, skica i tekstualnih koncepata, do prototipa, a svi koegzistiraju, nenametljivo ilustrirajući kako nam je bilo: The way we were. 

/ kolekcija ili skup stvari ili ljudi
/ stroj ili predmet izrađen od međusobno povezanih komada 
/ umjetničko djelo nastalo grupiranjem pronađenih ili nepovezanih predmeta

Mentori:

Sanja Bencetić izv. prof. mr. sc.
Nina Bačun, asistent, mr. art.
Ivana Fabrio, izv. prof. mr. sc.
Andrea Hercog, doc. art.
Mladen Orešić prof.
Nika Pavlinek, asistent
Zlatko Kapetanović prof. mr. sc.

Autorice koncepcije: 
Ivana Fabrio, izv. prof. mr. sc.
Nina Bačun, asistent, mr. art.

Autori postava:

Marin Nižić
Tanja Virag