Čekić i dlijeto, osnove klesanje tipografije - izložba

Čekić i dlijeto, osnove klesanje tipografije - izložba

U četvrtak, 14. travnja, u sklopu Dana Studija dizajna, u 19 sati otvara se izložba 'Čekić i dlijeto - osnove klesanje tipografije'. Radionica se održala pod vodstvom profesora Marka Hrastovca, u sklopu Da! Festivala, a može se razgledati do 24. travnja.

Prošle nedjelje, 3. travnja, završio je sedmi Da! Festival, jedinstveni projekt studenata iz područja arhitekture, dizajna i umjetnosti. DA! je projekt koji već sedmi put od 2011. organiziraju "studenti za studente" s ciljem pokazivanja studentskih sposobnosti, afirmacije u javnosti i uspjeha na tržištu rada, stvaranje međusobnih poznanstava te stjecanje novih znanja i vještina u interdisciplinarnom okruženju, a cijeli je festival u organizaciji Studentskog zbora Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i Kluba studenata arhitekture i dizajna (KSAD).

Ovogodišnji program ponudio je raznolik opseg stručnih predavanja i radionica, među kojima je bila dvodnevna radionica profesora Marka Hrastovca, Čekić i dlijeto - osnove klesanja tipografije. Radionica se održala 26. i 27. ožujka na Arhitektonskom fakultetu u prostoru maketarnice. Polaznici su kroz klesanje slovnog znaka u kamenu naučili iscrtavati krivulje bez oslanjanja na funkciju undo te su razvili senzibilitet za nježan alat kao što su čekić i dlijeto.

Prvi je korak bio iscrtavanje slovnog znaka na papiru te prilagođavanje zamišljenog oblika zadanoj tehnici. Studenti su zatim prenosili finalnu skicu na kamen te se upustili u proces klesanja. Zadnji korak prije završetka radionice bio je takozvani rubbing, tehnika koja na papiru ostavlja trag isklesanog znaka.