DA2 – Festival filmova o umjetnosti, arhitekturi i dizajnu u Dokukinu KIC

DA2 – Festival filmova o umjetnosti, arhitekturi i dizajnu u Dokukinu KIC

Od 8. do 12. listopada 2019. u zagrebačkom Dokukinu KIC (Preradovićeva 5), Secret Arts Cinema predstavit će prvo izdanje međunarodnog filmskog festivala posvećenog dizajnu, umjetnosti i arhitekturi DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival.

Tijekom pet dana DA2 Film Festival će nizom filmskih projekcija uz druženja i diskusije s profesionalcima i stručnjacima dati presjek najboljih recentnih filmova koji tematiziraju umjetnost, dizajn, arhitekturu i zanate, te gledateljima otkriti priče koje stoje u pozadini nekih od najznačajnih svjetskih djela i autora.

DA2 –  Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival pokrenut je na temeljima iskustva i uspjeha programa Secret Arts Cinema. Prvi DA2 Film festival javnosti će predstaviti ekskluzivne premijere filmova koji govore o najzabavnijoj sferi naših života, o kreativnosti.  D2 Film festival se otvara svjetskom premijerom filma Slomljena priroda (Broken Nature, 2019.) Alessandre Gallette. Naziv filma ujedno je i glavna tema ovogodišnje izložbe prikazane u milanskom muzeju dizajna i umjetnosti – Triennale di Milano, a naglasak je stavljen na razmatranje brojnih spona koje povezuju ljude s prirodnim okruženjem, kao i mogućnosti odvajanja od prirode.

Filmski program natjecateljskog je karaktera – najbolji film bira publika, a uključuje osam naslova koji će biti prikazani premijerno u Hrvatskoj. Film Peter Lindbergh – Oko (Peter Lindbergh – The Eye, 2016.) ostvarenje je koje se prikazuje izvan konkurencije,  u čast nedavno preminulom fotografu, čiji su crno-bijeli radovi u velikoj mjeri definirali suvremenu vizualnu kulturu. Redatelj Gero von Boehm prati Lindbergha na hektičnim foto-setovima diljem svijeta, u njegovom pariškom domu i u rodnom Duisburgu te daje dosad neviđen uvid u njegovu osobnost, rad i razmišljanja. U svijet mode gledatelje vodi i Veći od života: priča o Kevinu Aucoinu (Larger than Life: The Kevin Aucoin Story, 2018.) redateljice Tiffany Bartok, biografija legendarnog makeup artista koji je potpisao neke od najznačajnijih modnih naslovnica 80-ih i 90-ih godina i čije se zamisli o konturiranju lica i danas smatraju svetim gralom beauty industrije.

Proslavljeni španjolski redatelj Carlos Saura i jedan od najvećih živućih arhitekata, Renzo Piano, našli su se licem u lice u dokumentarcu Renzo Piano: arhitekt svjetlosti (Renzo Piano: the Architect of Light, 2018.). Autor građevina kao što su Centar Pompidou u Parizu, New York Times Building na Manhattanu i The Shard u Londonu, u filmu otkriva elemente svog kreativnog procesa i razmišljanja koja stoje u pozadini njegovih djela. Peter Rice: snovi inženjera (Engineer Imagines, 2019.) u režiji Marcusa Robinsona posvećen je životu, radu i idejama Petera Ricea, najznačajnijeg inženjera 20. stoljeća bez čijih inovativnih ideja, rješenja i suradnje s najpoznatijim arhitektima, danas ne bismo imali mnoge svjetski poznate građevine poput čuvene opere u Sydneyju, pariškog Centra Pompidou i zgrade Lloyd’s u Londonu.

Dva dokumentarca gledatelje vode na uzbudljivu filmsku šetnju poljem suvremene umjetnosti. Nathaniel Kahn, autor dokumentarca Cijena svega (The Price of Everything, 2018.) kroz razgovore s povjesničarima umjetnosti, kustosima, kolekcionarima, trgovcima i umjetnicima poput Jeffa Koonsa, Gerharda Richtera, Njideke Akunyili Crosby i Larrya Poonsa traži odgovor na pitanje: zašto neka umjetnička djela padaju u zaborav, a druga se procjenjuju u desecima i stotinama milijuna dolara. Drugi je Marcel Duchamp: umjetnost mogućeg (Marcel Duchamp: the Art of Possible, 2019.) Matthewa Taylora koji istražuje život, filozofiju i utjecaj jednog od najznačajnijih modernista 20. stoljeća čije su ideje zauvijek promijenile naše razumijevanje estetike, umjetnosti i kulture.

Mašta i stvarnost duboko su isprepletene u kratkim pričama, ali i u osobnosti izraelskog pisca Etgara Kereta. U dokumentarcu Etgar Keret – temeljeno na istinitoj priči (Etgar Keret –Based on a True Story, 2017.) nizozemski redatelj Stephane Kaas prati Kereta od New Yorka do Tel Aviva te uz animirane isječke, uprizorenja i razgovor s njegovim prijateljima gradi portret autora koji živi kako bi pričao priče. Filmske umjetnosti dotiče se Život u svjetlosti – Robby Müller (Living the Light – Robby Müller, 2018.), dokumentarni esej redateljice Claire Pijman o direktoru fotografije koji je zaslužan za bezvremenske kadrove iz filmova Wendersa, Jarmuscha, von Triera, Friedkina i drugih.

Online rezervacija karata za projekcije može se izvršiti putem web stranice www.dokukino.net. Ulaznice je moguće kupiti 60 minuta prije početka projekcije, na blagajni Dokukina KIC, Preradovićeva 5, Zagreb. Broj sjedećih mjesta je ograničen. Cijela ulaznice iznosi 22 kn.

DA2 dio je platforme Secret Arts Cinema, programa tematskih filmskih projekcija u organizaciji udruge Pari Pikule, posvećenog filmovima i popratnim događanjima koji slave kreativnost, odnosno tematiziraju rad arhitekata, dizajnera, umjetnika i zanatlija.

Izvor: dizajn.hr