Studij dizajna

Studij dizajna formiran je 1989. g. kao interdisciplinarni i interfakultetski studij kojeg su suosnivači 8 sastavnica Sveučilišta u Zagrebu: Akademija likovnih umjetnosti, Arhitektonski fakultet, Ekonomski fakultet, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Filozofski fakultet, Šumarski fakultet, Tehnološki fakultet i Viša grafička škola.

Od uvođenja "bolonjskog" sustava 2005., Studij dizajna izvodi preddiplomski i diplomski studij dizajna. Studijski program obuhvaća dva osnovna usmjerenja: industrijski dizajn i dizajn vizualnih komunikacija. Studij je u umjetničkom području i interdisciplinaran u pristupu, kroz povezivanje umjetničke sinteze s kritičkom analizom i uvidima iz različitih područja znanosti. Dosada su na Studiju dizajna diplomirala 944 studenta, od čega na dodiplomskom studiju 536 studenta, na preddiplomskom studiju 251 student, a na diplomskom studiju njih 157.

Studij dizajna educira odgovorne i etički proaktivne kreativne profesionalce koji su osposobljeni projektirati predmete, sustave predmeta, vizualne komunikacije u analognom i digitalnom tehničkom okruženju. Alumni Studija dizajna danas čine osnovu profesije u Hrvatskoj, a svojim kreativnom radom utjecali su izrazito na društveni i kulturni ambijent u lokalnoj sredini, što je potvrđeno i brojnim nagradama, u zemlji i u inozemstvu. Studij dizajna nudi programe u području industrijski dizajn i dizajn vizualnih komunikacija na preddiplomskom i diplomskom studiju.