'Dizajn za praznovjerja' - Vizualni identitet 13. KRADU

'Dizajn za praznovjerja' - Vizualni identitet 13. KRADU

Studij dizajna i ove je godine surađivao s Akademijom dramske umjetnosti na ovogodišnjoj realizaciji 13. izdanja manifestacije KRADU (Kazališna Revija Akademije Dramske Umjetnosti). Organizatorski tim, koji čine (kao i svake godine) studenti 2. godine preddiplomskog studija produkcije ADU u ovogodišnjoj su reviji ironizirali probleme s kojima se susreću u struci. Otkazivanja, promjene planova i razne druge nepogode na šaljivi su način vezali su uz nesretni broj 13 i općenito praznovjerja u kazalištu što su sve povezali u ovogodišnji koncept 13. KRADU.

Studenti dizajna 3. godine preddiplomskog studija smjera Vizualne komunikacije sudjelovali su u radionicama dizajna vizualnog identiteta 13. KRADU. Za ovogodišnju realizaciju odabran je vizualni identitet kojeg su kreirale studentice Eva Bakrač, Lucija Burić, Paula Strugačevac i Ivana Šilić.
Autorice vizualnog identiteta nadovezale su se na koncept praznovjerja i osmislile vizualni identitet pun različitih manifestacija nesreća. Samu formu plakata tretirale su kao novo praznovjerje za 13. KRADU u koji su uklopile sretno-nesretni kazališni izraz ‘Slomi nogu’ koji se koristi za poželjeti sreću izvođačima prije izvedbe predstave. Izraz je postao id io slogana ovogodišnjeg festivala – ‘Dođi ili slomi nogu!’ Ostali elementi vizualnog identiteta nadograđuju tu ideju u marginama kazališta. Ilustracije djeluju kao podsjetnik na postavljeno praznovjerje kroz razne nesreće (Macbethova lubanja, bodež, lomovi...), tipografija reinterpretira stari dramski/kazališni karakter na suvremen način, a sve elemente povezuje nesretna boja u  hrvatskom kazalištu – ljubičasta.
Vizualni identitet autorice su prezentirale 14. Svibnja 2022., u MM centru na panel raspravi “Dobar kazališni plakat — primjeri iz prakse” na kojoj su također sudjelovali dizajneri Pavao Kuharić i Dario Dević a moderirala ga je studentica 1. godine diplomskog Studija dizajna Luciana Medić.

Autorice, studentice 3. godine preddiplomskog Studija dizajna ak. god. 2021./22, smjera vizualne komunikacije: Eva Bakrač, Lucija Burić, Paula Strugačevac i Ivana Šilić.
Mentori/voditelji: nastavnici vizualnih komunikacija Studija dizajna 2021./22 (Romana Kajp, Marija Juza, Ana-Marija Poljanec, Tomislav Vlainić).
Suradnici ADU:
KRADU ORGANIZACIJSKI TIM: Studenti 2. godine preddiplomskog studija produkcije: Tibor Vukelić, Petar Janković, Igor Markić-Nikolac, Noa Nikolić, David Uranjek.
Mentorice: dr. sc. Iva Hraste-Sočo, doc. art., umj. asist. Romana Brajša.

 

'Dizajn za praznovjerja' - Vizualni identitet 13. KRADU