Silvia Marinčić

Herbarij sjećanja — Kolektivna memorija i suočavanje s prošlošću

2020./2021. / Vizualne komunikacije / Diplomski: IV semestar / Dizajn vizualnih komunikacija - Diploma
Mentor: 
Vlainić Tomislav
Komentor: 
Juza Marija

Herbarij sjećanja osmišljen je s ciljem da ponudi alternativni način upoznavanja i suočavanja s teškom baštinom i drugim oblicima traumatičnog povijesnog nasljeđa. Lišen ideoloških simbola, herbarij omogućava obilježavanje i čuvanje memorije na žrtve i mjesta stradanja kroz interakciju s autentičnim prostorom. Rad polazi upravo od fizičkog posjećivanja mjesta sjećanja, boravka na tim mjestima, stvaranja vlastitog iskustva i ulaska u interakciju. Herbarij sjećanja nastao je posjećivanjem pet lokacija u čijoj prošlosti i značenjima koje ti lokaliteti danas nose možemo prepoznati elemente teške baštine. Te lokacije su Dotrščina, Spomen područje Jasenovac, Sisak, Sljeme – Adolfovac i Stara Gradiška. Prisutnost na mjestima sjećanja omogućava očvršćivanje sjećanja kroz povezivanje s prostorom i stvaranje vlastitih mentalnih slika mjesta. Promatranjem današnjeg prostora i zamišljanjem prošloga osvještavamo odnos nečega što je bilo i kako je danas.

Interakcija s prostorom ostvaruje se kroz prirodu i biljke koje sakupljamo na posjećenim mjestima. Usmjerenost ka biljkama, pejzažu i prirodi je simbolična i regeneracijska. Interakcija s prirodom nastoji imati terapeutsko djelovanje u suočavanju i učenju o traumatičnim dijelovima povijesti. Pejzaži nam pričaju priče, oni su u nekim slučajevima nijemi svjedok stradanja, a nekad i sama žrtva. Biljke sakupljene na posjećenim mjestima i sačuvane u herbariju nose svoju simboliku. Krhkost i jedinstvenost biljaka te briga koju moramo usmjeriti u stvaranje herbarija možemo usporediti s ljudskim životom i žrtvama. Skupljene biljke imaju i ulogu komemoriranja svih žrtava koje za to nikada nisu dobile priliku. Istovremeno, biljke nas upućuju i na nastavak života, uzastopni rast i obnovu na mjestima stradanja. 

Postojeći herbarij otvoren je za nadopunjavanje i stalno obnavljanje sjećanja dodavanjem novih biljaka kao i posjećivanjem novih mjesta sjećanja. Usmjerenost na prirodu kroz koju se uči o povijesti pokušava se dodatno napraviti odmak od perpetuiranog prenošenja mržnje, traume, patnje i krivnje te okretanje k novom odnosu prema povijesti. Herbarij sjećanja oblikovan je tako da korisnika poziva na posvećeno i koncentrirano proučavanje, na strpljenje i pozornu pažnju koju je potrebno posvetiti listanju i baratanju nježnim biljkama u herbariju, baš kao i samim pričama koje biljke na simboličan način prenose.

Herbarij je prije svega namijenjen mlađim generacijama koje u sebi već nose svojevrstan odmak od ratne traume, a Herbarij im služi za upoznavanje povijesti i njegovanje novih vrijednosti, kao i uspostavu novih oblika diskursa o prošlosti.