Između htijenja i realnosti – poziv na izložbu

Između htijenja i realnosti – poziv na izložbu

U Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložba 'Između htijenja i realnosti - industrija i dizajn namještaja u Hrvatskoj 1945. – 1990.', koja donosi pregled produkcije hrvatske industrije namještaja i uloge dizajnera u procesu industrijske proizvodnje. Izložba je otvorena do 18.8.2019.

Otvorenju izložbe nazočili su brojni istaknuti pojedinci koji su svoj radni vijek proveli radeći u tvornicama namještaja kao dizajneri, drvni inženjeri, organizatori i promicatelji novih ideja i koncepata. To su, između ostalih, Dragan Roksandić, Božidar Lapaine i Goroslav Keller, koji su ujedno i predlagatelji teme, te Blaženka Kučinac, Mirjana Maračić, Natalija Štorga, Adam Petranović, Anđelko Živković, Marina Tomašić, Vlado Petričević, Vladimir Šobat, Mario Antonini, Mladen Orešić i drugi.

Aktualnost izložbe je što po prvi put na jednom mjestu prikazuje dio asortimana nekih od najznačajnijih tvornica tog razdoblja poput Mundus ‒ Florijan Bobić iz Varaždina, Mobilia ‒ Ivo Marinković iz Osijeka, zagrebačkih tvornica Marko Šavrić i Jadran, DIP Novoselec, TVIN Virovitica, Oriolik iz Oriovca, Goranprodukt iz Čabra, Hrast iz Čakovca, Spin Valis, Stjepan Sekulić iz Nove Gradiške, Papuk iz Pakraca, DI Vrbovsko i drugih.

Izložbom će se ujedno prezentirati svi čimbenici u nizu dizajn ‒ marketing ‒ prodaja, te uloga dizajnera u tom procesu u spomenutim desetljećima uvjetovanih i specifičnostima tadašnjih društveno-političkih i ekonomskih okolnosti. Uz izložene primjerke namještaja, likovni postav upotpunjen je i nacrtima namještaja, fotografijama, dokumentarnom građom i televizijskim prilozima kojima se demonstriraju nastupi na sajmovima i izložbama, kao i sama tehnologija i proces proizvodnje.

Izložba je zamišljena i kao poticaj za daljnja istraživanja problemskih i monografskih pristupa temi. Cilj joj je, naposljetku, podići svijest o baštinskoj dimenziji industrijske i dizajnerske produkcije namještaja ‒ kao zalog za sadašnjost i budućnost industrijske proizvodnje i dizajna namještaja u Hrvatskoj.

Autorica izložbe i kataloga je dr.sc. Vanja Brdar Mustapić, voditeljica Zbirke namještaja Muzeja za umjetnosti i obrt. Autorica likovnog postava i vizualnog identiteta izložbe te kataloga je Ksenija Jurinec.