Katarina Trpčić

Jalba

2020./2021. / Industrijski dizajn / Diplomski: I semestar / Industrijski dizajn 1
Mentor: 
Hercog Andrea
Komentor: 
Orešić Mladen

Baveći se zavičajem i posebnostima njegovih običaja kao vlastitom afirmacijom u realnom okruženju, prirodno se nametnula tema tehnike jalbe koju su žene na prostorima sela Trg i Ozlja njegovanjem i stvaralaštvom spasile od zamiranja. Naglasak u projektu dan je istoimenoj kapi za žene koja se još naziva i “rogi”, prema svom posebnom oštrom, “prijetećem” obliku.

Jalba ima brojna značenja i simbolike u koje se nekada vjerovalo, ona je štitila izvor ženine životne snage, plodnosti i zdravlja od zlih djelovanja i zlih ljudi. Tehnika ispreplitanja i naglavak jedni su od najdulje prakticiranih običaja žena u Europi koje bi mogli usporediti s označavanjima žena u brojnim kulturama diljem svijeta. Običaj je izumro sredinom prošlog stoljeća, prestankom nošenja naglavaka i gubitkom zadnje trške pletilje Regine Paljunac koja se od svoga rada i prehranjivala, ali nikada nosila, jer su jalbu smjele nositi isključivo udane žene, počevši danom udaje do kraja života. Kroz istraživanje propituje se značenje ovakvih običaja kao i označavanje i položaj žena kroz povijest.

Kao rezultat istraživanja nastaju kratki film s narativom Tržanke Marice Rožić, prisjećanjem jalbe kroz svoje djetinjstvo te viseća svjetiljka kao materijalni, ambijentalni i taktilni produkt koja se postavlja u središte doma i koja nas podsjeća na očuvanje običaja i tehnike jalbe u kojoj se svatko može okušati.