Katarina Trpčić sa Studija dizajna među pobjednicima natječaja Mladi balkanski dizajneri

Katarina Trpčić sa Studija dizajna među pobjednicima natječaja Mladi balkanski dizajneri

Izabrani su pobjednici natječaja Mladi balkanski dizajneri, Mikser Organizacije iz Beograda, koji će sudjelovati na najvećoj svjetskoj smotri dizajna u Milanu u lipnju 2022. Među pobjednicima je i Katarina Trpčić sa Studija dizajna, s radom Posljednja staklenka meda, koji je nastao pod mentorstvom Ivane Fabrio i Nike Pavlinek.

Regionalni natječaj Young Balkan Designers 2022 ove je godine organiziran na temu 'Life Hacks' kojom su mladi stvaratelji ohrabreni razmišljati van ograničenja masovne, industrijske proizvodnje i otvoriti put ka samoodrživim, jednostavnim, pristupačnim i personaliziranim rješenjima.

Na natječaj za mlade kreativce Balkana, pristiglo je ukupno 111 radova na kojima je radilo 125 dizajnera iz 9 zemalja regije: Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Rumunjske, Slovenije, Srbije i Turske.

Međunarodni žiri čine stručnjaci iz suvremenog dizajna i umjetnosti: Marcus Fairs, osnivač i glavni urednik jednog od najuticanijih svjetskih dizajnerskih portala Dezeen.com iz Velike Britanije; aluminiji platforme Young Balkan Designers, sada ostvareni mladi autori: Ana Kraš, iz Srbije koja radi i živi u SAD; Vasso Asfi i Loukas Angelou, dizajnerski tandem StudioLav iz Grčke koji gradi karijeru u Velikoj Britaniji; Jovana Zhang, suosnivačica nagrađivanog dizajnerskog kolektiva Pinwu iz Kine; Denis Leo Hegić, dizajner i kustos Berlinske neformalne umjetničke scene, osnivač kreativnog studija Supermarket Lab i umjetničke manifestacije Unblock Art Fair u Njemačkoj, kao i virtualnog muzeja Museum of Now.

Ocjenjujući domišljatost, inovativnost, primjenjivost dizajnerskih rešenja i njihov doprinos zdravom i održivom načinu života, žiri je odabrao 15 pobjedničkih radova.

The Last Jar Of Honey / Posljednja staklenka meda
Projekt se kroz obiteljsku priču s fokusom na izazovima djeda pčelara, bavi tematikom opće krize stacioniranih pčelinjih zajednica u Hrvatskoj, ali i cijelome svijetu. Nakon što se prošle godine proljetni prinos pokazao najslabijim do sada, s velikim gubicima unutar zajednica, projekt kroz distopiju nastoji osvijestiti problematiku pčelarske krize, masovne proizvodnje meda te promjene u klimi. Uvlačenjem u emotivnu priču pčelara gledatelju, približava njegovu posvećenost i veliki doprinos pčelama u prirodi.

Projekt čine kratki dokumentarni film te scenarij koji postavlja set proizvoda za konzumaciju 'posljednje' staklenke meda na stol, mjesto zajedničkog objeda. Set proizvoda odaje počast dragocjenoj staklenki meda čime se konzumacija priborom - žlicom i čepom na svojevrsnom pijedestalu, pretvara u ritual koji nas potiče da ne potratimo ili očuvamo svaku medenu kap.

Postament za pribor načinjen je od jelove daske stare košnice, nekadašnjeg doma pčelinje zajednice prirodno impregnirane voskom, čiji miris meda i godinama nakon ne napušta drvo.