Petrov Josipa

Marija Bistrica — Dizajn interaktivne web-stranice za promociju i očuvanje tradicijskih obrta

2020./2021. / Vizualne komunikacije / Diplomski: IV semestar / Dizajn vizualnih komunikacija - Diploma
Mentor: 
Vlainić Tomislav
Komentor: 
Juza Marija

Šetajući Marijom Bistricom na svakom koraku osjeća se duh prošlosti jer ovdje obrtnici još njeguju višestoljetnu tradiciju starih zanata. Razvojem hodočašća jača se trgovina i proizvodnja šarolikih suvenira. 

Projekt se bavi promocijom Općine Marija Bistrica kao kulturne turističke destinacije s fokusom na tradicijske zanate, medičarstvo, izradu dječjih drvenih igračaka i lončarstvo. 

Prototip kreativnog rješenja realiziran je u obliku interaktivne web-stranice koja funkcionira kao multimedijalni kolaž. Trenutan problem jest nepostojanje adekvatne promidžbene strategije koja prati suvremene trendove. Web-stranica izlazi iz normativnih okvira te omogućuje doživljaj Marije Bistrice i njenih obrta kroz različite ambijentalne screenove. Putem snimki, tipografije, fotografija, zvukova i animacija dočarani su mikro-trenutci svakodnevice; ljepota krajolika, vidici, bioraznolikost, narodna glazba, lokalni govor te tradicijski zanati. 

Kroz vizuale se provlači lajt-motiv ilustriranih oblika preuzetih s različitih suvenira. Animirani motivi s igračaka i licitara suptilno nas vode kroz web-stranicu. Svjež i moderan izgled web-stranice postignut je minimalnim dizajnom i parallax efektom prilikom kretanja kroz web. Boje web-stranice preuzete su sa suvenira, a tipografija služi kao kontrast linijskim motivima. Kroz web-stranicu se korisnik kreće korištenjem scrolla te strelica za lijevo i desno, ali se može prepustiti i automatskoj verziji prolaženja kroz web. 

Cilj projekta jest pridonijeti revitalizaciji nematerijalne kulturne baštine. Na taj način obnavljaju se vrijednosti koje se prenose s generacije na generaciju i pridonosi se materijalnom razvoju lokalne zajednice