Nagrada za najbolju scenografiju Ivani Knez na 55. Makedonskom Teatarskom Festivalu Vojdan Černodrinski u Prilepu

Pred. dr. art. Ivana Knez osvojila je nagradu za najbolju scenografiju na 55. Makedonskom Teatarskom Festivalu Vojdan Černodrinski za scenografiju u predstavi Glembajevi, u režiji Branka Brezovca i koprodukciji Eurokaza i NT "Vojdan Černodrinski" iz Prilepa, Sjeverna Makedonija. Festival je osnovan 1965. godine, a ime je dobio po dramatičaru, glumcu i redatelju – utemeljitelju makedonske drame. Kontinuirano predstavlja najbolja kazališna dramska ostvarenja cjelokupne makedonske kazališne produkcije. Održan je od 01. – 08. listopada, a u ovogodišnjem izdanju konkuriralo je 13 dramskih predstava.

O scenografiji:
Arhitektonski elementi stvaraju kompleksno i dinamično polje višestrukih očišta  - prostore između jave i sna. Arkada kao prostor istovremeno unutra i vani te portal kao arhitektonski element koji označava mjesto prijelaza, između ispred i iza. Mises en scène Fra Angelicovih slika superponirani su prostorima Glembayeve gradske palače. Prostor se pokreće iz njegove slike Navještenje. Pejsažna pozadina – stijene – metamorfiraju u interijere fragmentirane poput oltarnih pala, ikona – poput dinamičnog ikonostasa ili samostanskih soba tih zatvorenih dramskih likova.

'… Posebnosti su Brezovčeve režije segmentiranje teksta i prostora, kao i njihova nova preslagivanja, scenska fragmentiranost, metatekstualnost i interpoliranost projekcijskih i glazbenih, opernih segmenata u predstavu.' Mira Muhoberac, Vijenac br. 661

Više o predstavi:
http://www.eurokaz.hr/v3/projects/godspoda-glembajevi
http://www.eurokaz.hr/v3/projects/the-glembays-project

foto: Gospoda Glembajevi 1-8 - foto Saša Novković