Nagrade i priznanja Studija dizajna 2022./23.

Nagrade i priznanja Studija dizajna 2022./23.

Tradicionalno svakog prosinca održava se svečanost promocije prvostupnika i diplomanata, u sklopu koje se dodjeljuju i Nagrada i priznanja Studija dizajna. Ove su godine dodijeljene godišnje nagrade studentima Slavku Peteku, Enei Knežević, Emi Čimbur te Luki Šimunoviću, a posebno priznanje osvojili su Nino Dolenc, Lucija Tadić i Katja Malešević.

PRIJEDIPLOMSKI SMJER PROJEKTIRANJE ID

Slavko Petek    
Naziv rada: Saavio
Mentorica: doc. art. Andrea Hercog
Asistentica: Nina Bačun
Semestar V, ak. godina: 2022./23.

Saavio je funkcionalna i inovativna stolica inspirirana tehnikom savijanja drva koju je usavršio finski arhitekt Alvar Aalto. Ističe se jednostavnošću i funkcionalnošću, koja je postignuta promjenom dimenzije krutog i linearnog materijala čelika. Savijeni dijelovi stolice daju privid lakoće i prodiranja prostora u kojem se nalazi. Saavio je oblikovana tako da služi različitim kontekstima, bilo da se radi o privatnom ili javnom prostoru. Prilagodljivost i mogućnost modifikacije sjedišta i naslona omogućuju prilagođavanje različitim potrebama.

PRIJEDIPLOMSKI SMJER PROJEKTIRANJE VK

Enea Knežević
Naziv rada: Plastični otpad u moru / Poštanska markica 
Mentor: izv. prof. art.Tomislav Vlainić 
III semestar, ak. godina: 2022./23.

U formatu poštanske marke artikulirano se propituje tema borbe protiv klimatskih promjena kroz fokus na plastični otpad u morima. Prema podacima Europskog parlamenta do 2050. godine plastični bi otpad mogao premašiti broj riba u morima. Kroz kreativno eksperimentiranje u samom procesu izvedbe od plastičnih vrećica rekonstruiran je životinjski svijet u moru. Dizajnirani su lijepi vizuali kao opomena, upozorenje i kritička spekulacija. Izvedbena rješenja markice, kuverte i žiga simbolički komuniciraju transformaciju i devastaciju životinjskog svijeta kao posljedicu onečišćenja mora. Komunikacijska vrijednost specifična je upravo i zbog zadatosti formata. Zadatak je proveden kao interni natječaj u suradnji s Hrvatskom Poštom na kojem je odabrano i producirano ovo rješenje u nakladi od 30000 komada.

DIPLOMSKI SMJER PROJEKTIRANJE ID

Ema Čimbur 
Naziv rada: NeverLost
Mentorica: doc. art. Andrea Hercog
Asistentica: Nika Pavlinek
Semestar II, ak. godina: 2022./23.
Suradnici: znan.sur. dr.sc. Jasmina Isaković, doc. art. Goran Ferčec 

NeverLost je inovativna tehnološka usluga budućnosti inspirirana osjetom magnetorecepcije koja omogućuje osobama da osjete silu koja ih navigira prema željenoj lokaciji. Usluga je prikazana parodijski kroz komercijani brend i promotivne materijale u kontrastu s novinskim člancima događaja iz potencijalne budućnosti. Projekt propituje etičke i filozofske implikacije tehnološkog napretka i neposredne povezanosti tehnologije i ljudskog tijela.

DIPLOMSKI SMJER PROJEKTIRANJE VK

Luka Šimunović
Naziv rada: Neuralne mreže — singularitet i dizajn identiteta 
Mentor: izv. prof. art. Tomislav Vlainić 
Suradnica: doc. dr. sc. Ivana Podnar 
DIPLOMSKI RAD VIZUALNE KOMUNIKACIJE, ak. godina: 2022./23.

Gianluca Giorno je metafizički identitet nastao kroz mjesece rada istraživanjem
i korištenjem neuralnih mreža te je u potpunosti generiran korištenjem procesa strojnog učenja. Na temelju kompiliranih informacija oblikovan je chatbot, digitalna persona koja metafizički jest Gianluca Giorno, ima biografiju i vlastito umjetničko djelovanje odnosno umjetničke radove. S istim je moguće razgovarati i raspravljati uživo. Održana mu je i eksperimentalna izložba u Društvu arhitekata Zagreb na kojoj je predstavljen i prihvaćen kao ponovno otkriveni stvarni iščezli umjetnik. Fascinantna je mogućnost kroz multidisciplinarne procese konstruirati nečije postojanje. U projektu su preispitani snaga i potencijali stvaranja koje pružaju neuralne mreže i umjetna inteligencija. Cilj ovog rada je kroz metode i načela spekulativnog dizajna i suvremenu tehnologiju simulirati tehnološki singularitet i na taj način ispitati može li stroj obavljati kreativan posao i baviti se djelatnošću koja pripada isključivo ljudima. Također, da li je produkt takve djelatnosti dostatan te koliko odnos čovjeka sa strojem tijekom stvaranja utječe na kvalitetu ishoda/proizvoda.

PRIZNANJE SD 2022/23

Vizualni Identitet grada Zadra / oblikovanje komunikacijskog sustava "
grupa mentora: izv. prof. art. Tomislav Vlainić (voditelj projekta) 
prof. dr. sc. Feđa Vukić, doc. art. Romana Kajp, doc. art. Marija Juza, 
asist. Ana-Marija Poljanec 
studenti: Nino Dolenc, Lucija Tadić, Katja Malešević
VIZUALNE KOMUNIKACIJE, ak. godina 2022. / 2023.

Projekt dizajna vizualnog identiteta i standarda vizualne komunikacije Grada Zadra je rezultat odgovora na natječaj u kojem je Studij dizajna sudjelovao s namjerom da uključi svoje stručne i kadrovske kompetencije na tržišno orijentiranom projektu kao promociju profesionalnih vrijednosti koje kao institucija zastupa u oblikovanju svakodnevnog javnog prostora. Projekt je iskorišten i kao prilika da se nadogradi edukacijski proces i omogući studentima iskustvo rada u realnom okruženju uz poštivanje akademskih vrijednosti i odgovornosti. Na projektu su radili studenti s nekoliko različitih godina u svrhu boljeg međusobnog povezivanja i razmjene iskustava. Osnovna komunikacijske strategije predstavlja Zadar kao suvremeni grad a ujedno ukazuje na njegovu bogatu i jedinstvenu prošlost i tradiciju. Odabrano rješenje u svome znaku implementira glavni simbol Zadra: crkvu Sv. Donat. Svojom pročišćenom formom znak je sveden na status simbola koji neposredno asocira na ovaj centralni objekt grada. Rješenje je spoj tradicije i suvremenosti koje ostavlja dojam bezvremenosti odnosno svevremenosti. Istaknuta vertikalnost poteza predloženog znaka asocira na razvoj i napredak koje posebice u posljednjih nekoliko godina povezujemo s gradom, a varijabilnost njegovih linija ukazuje na potencijale i sugerira napredak.