Plan D.konferencija - Stvarna mjesta

Plan D.konferencija - Stvarna mjesta

U četvrtak i petak, 8. i 9. prosinca, u Orisu – Kući arhitekture, održat će se treća Plan D.konferencija, s temom Stvarna mjesta / Real Places. U sklopu programa predavanja, razgovora i promocija sudjeluju Nedeljko Dragić, Damir Gamulin, Orsat Franković, Rujana Rebernjak, Željko Serdarević uz niz drugih gostiju i sugovornika! Najavljujemo i postprogram konferencije s radionicom Stanislava Habjana i izložbom Mirande Herceg i Ksenije Jurinec. U Orisu vas kao i dosad čeka i pop-up knjižara s povoljnim knjigama o dizajnu i vizualnoj kulturi, a ulaz na sva događanja je besplatan.

Tema ovogodišnje Plan D.konferencije, koja ovog puta nosi naslov Stvarna mjesta, reflektira povratak života u javne prostore, obnavljanje, na ponešto drukčijim osnovama, naše veze sa fizičkim svijetom, s gradovima i ulicama, i jednih s drugima, nakon gotovo dvije godine pandemijske krize. Bavimo se stvarnim, ali i imaginarnim prostorima koje smo izgradili za sebe. Prvi dan diskurzivnog dijela programa, u četvrtak 8.12. od 19 do 21 sati u Orisu – Kući arhitekture bit će u cijelosti posvećen filmskom umjetniku, ilustratoru, karikaturistu i grafičkom dizajneru Nedeljku Dragiću te predstaviti novoobjavljenu monografiju koja daje pregled njegovog grafičkog dizajna i ilustracije. Osim promocije same knjige koja počinje u 19h (s gostima Nadom Beroš, Željkom Serdarevićem, Bojanom Krištofićem, Veljkom Krulčićem, Markom Golubom i Nedeljkom Dragićem), naš gost Željko Serdarević u 20h održat će predavanje koje između ostalog govori o Dragićevim “tipografskim prizorištima”, načinima na koje Dragić slovima, tekstom, u animaciji, ilustraciji, karikaturi i dizajnu gradi dinamične imaginarne svjetove. Program prvog dana završit ćemo projekcijom Dragićevog kratkog animiranog filma Dnevnik, iz 1974. godine.

Drugi dan konferencije, petak 9.12. započinje u 18 sati promocijom još jednog novog izdanja, publikacije Orsat Franković / Flomaster: Stvaranje mjesta, proizašle iz nedavno održane istoimene izložbe, koja nam pokazuje kako grafički dizajn može snažno govoriti o pojmovima kao što su grad, prostori, mjesta, ideja doma, osjećaj distance i pripadnosti. Na knjigu će se osvrnuti povjesničarka umjetnosti Sanja Sekelj, kustosica MUO Koraljka VlajoMarko Golub i Orsat Franković. Potom od 19 sati nastupa gošća iz Londona, Rujana Rebernjak koja će u svom predavanju Od bita do environmenta: Kibernetika i dizajn od 1960-ih do 1980-ih godina govoriti o razvoju teorije i prakse kibernetike koja je ostavila duboki trag u hrvatskoj kulturi dizajna, te o načinu na koje je utjecala i na poimanje problematike ‘okoliša’ (environmenta). Finalno predavanje u drugoj večeri konferencije održat će Damir Gamulin, koji u 20h nastupa s predavanjem pod naslovom O prostoru, u prostoru, za prostor u kojem polazi od svog iskustva multidisciplinarnih suradnji na projektima koji su se upravo bavili stvarnim prostorima.

Event za četvrtak (Nedeljko Dragić i Željko Serdarević)
https://www.facebook.com/events/541554554490679

Event za petak (Damir Gamulin, Rujana Rebernjak i Orsat Franković)
https://www.facebook.com/events/669276468146102

Izvor: dizajn.hr