Ana Nikšić

Prostor u prostoru

2020./2021. / Industrijski dizajn / Preddiplomski: V semestar / Elementi arhitektonskog projektiranja 1
Mentor: 
Šimetin Robert

Kompozicija prostora razvijena je kao prostorni kontinuum studentskog kluba. Manji prostori režu veći, a tako izrezani dijelovi i/ili stranice onda služe kao prostrane rampe i mjesta su za zadržavanje.

Ortogonalna projekcija rampi na niži nivo u nekim slučajevima čini šupljinu, kako bi se prostor dodatno povezao i učinio dinamičnijim. Rampe su postavljene tako da međusobno povezuju sve cjeline, ipak one su površinski najmanje kada je u pitanju najmanji volumen koji je zamišljen kao prostor izolacije. Do njega se može doći prolaskom ispod drugih volumena kroz prizemlje i time zaobići susret s grupnim prostorima. Ulazna rampa istaknuta je iz osnovnog volumena na van i poziva da se uđe. Rampe služe i kao gledalište za projekcije, predstave i sl.

Rampa koja vodi na vrh volumena utisnuta je od plohe krova. Ima dva veća platoa i čini snažni element unutar tri volumena koje siječe.

Logika oblikovanja proizlazi iz tretiranja prostora kao otvorenog. Svi nivoi međusobno su povezani i element jednog ujedno je i element drugog.