Jandrić Matija

Škojski bagul — mala zbirka otočkih oriđinala

2020./2021. / Vizualne komunikacije / Diplomski: IV semestar / Dizajn vizualnih komunikacija - Diploma
Mentor: 
Kajp Romana
Komentor: 
Juza Marija
Stručni suradnik: 
Kavurić Kireta Inja

Škojski bagul, odnosno otočka škrinja na silbenskom, projekt je nastao iz cjeloživotne fascinacije otokom, otočkim načinom života, koji kreira tipične, a opet originalne likove, događaje i priče, koji su mi se usjekli u pamćenje kroz odrastanje na otoku. Željela sam prikazati karakteristične otočke figure, krenuvši od meni poznatih, silbenskih, ali sam ih kroz projekt postavila na univerzalnu razinu, primijetivši kroz istraživanje da ih svaka mala otočka zajednica ima. Kroz knjižicu i dizajn pripadajućih proizvoda, te zajedničku prezentaciju uobličena je karakteristična otočka priča, koju sam zapakirala u škrinju, u kojoj se nalazi blago otoka, odnosno njegovi ljudi.

Kroz autorsku ilustraciju i tekstualnu razradu, stvoreno je 10 arhetipskih likova koje možemo naći za svakom malom otoku, kroz koje su naknadno utkani detalji o silbenskoj kulturnoj baštini. Likovi su inspirirani postojećim ljudima no potpuno izmišljeni. Ovo je njihova priča.

Cjelokupni proizvod sastoji se od male zbirke otočkih oriđinala, serije promotivnih plakata, platnenih ruksaka te jedinstvene karakteristične bočice za ‘Rakiju za likariju’ kao jedan od autohtonih proizvoda.