Susreti – izložba u Galeriji Studija dizajna

Susreti – izložba u Galeriji Studija dizajna

U petak, u 17 sati, u Galeriji Studija dizajna, otvara se izložba 'Susreti', na kojoj će se predstaviti proces i rezultati radionice InDU, kao prva faza projekta Indu – Inkluzivni proizvodi i metode. Radionica je održana u listopadu u ustanovi URIHO u Zagrebu s ciljem prevladavanja komunikacijskih barijera između osoba s invaliditetom i prosječnih osoba, odnosno uspostavljanja komunikacije među sudionicima projekta InDU, testiranja metoda i istraživanja stvarnih potreba i mogućnosti kroz zajednički rad. Izložba traje do 15. prosinca 2023. 

Rezultat zajedničkog rada su idejna rješenja komercijalnih proizvoda izrađenih od postojećih otpadnih materijala iz vlastitih proizvodnih pogona, koja će u sljedećim fazama biti razvijena do završnih proizvoda, te vizualni i zvučni identitet projekta. Na radionici su uz nastavnike i studente Studija dizajna i zaposlenike ustanove URIHO sudjelovali i studenti i nastavnici Tekstilno-tehnološkog fakulteta i Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, te učenici i nastavnici CCO Vinko Bek i CCO Slava Raškaj.

Projekt InDU – Inkluzivni proizvodi i metode je interdisciplinarni projekt inkluzivnog dizajna inovativnih, zdravih i sigurnih proizvoda namijenjenih širokoj potrošnji, a temeljenih na proizvodnoj tradiciji i vještinama zaposlenika s invaliditetom poduzeća URIHO, te na istraživačkim i kreativnim ekspertizama znanstvenika i umjetnika Odsjeka Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta i Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Rezultat projekta biti će kolekcije tri skupine inovativnih inkluzivnih proizvoda u području odjeće i obuće. Proizvodi će se temeljiti na rezultatima etnografskih istraživanja i odgovarati će najvišim standardima funkcionalnosti, zdravlja, sigurnosti i estetike za široke i različite tržišne ciljane skupine korisnika. 

Sudionici radionice:
Zaposlenici ustanove URIHO, Zagreb
Nastavnici i studenti Odsjeka Studij dizajna, Arhitektonski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Nastavnici i studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Nastavnici i studenti Studijske jedinice Varaždin Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Nastavnici i studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
Nastavnici i učenici Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek, Zagreb
Nastavnici i učenici Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj, Zagreb

Voditeljice radionice:
Sanja Bencetić, SD AF
Irena Rački, URIHO
Izvorka Jurić, SD AF
Nataša Njegovanović, SD AF