Tipografske crtice – poduka u području oblikovanja pisma i tipografije na Studiju dizajna

Tipografske crtice – poduka u području oblikovanja pisma i tipografije na Studiju dizajna

U četvrtak, 19. Studenog, od 18 do 21 sati, otvara se izložba Tipografske crtice – poduka u području oblikovanja pisma i tipografije na Studiju dizajna, autora Marka Hrastovca i Andrije Mudnića. Izložba je nastavak suradnje s nastavnicima i studentima Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na predstavljanju dobrih praksi u dizajnerskoj edukaciji, a fokusirana je na temu tipografije te prikazuje, u galerijskim uvjetima, kroz što sve zapravo prolaze studenti kada otkrivaju oblikovanje tipografskih pisama i dizajn tipografijom kao dominantnim oblikovnim instrumentom. Izložba traje do 26. studenog. 

Iz teksta Marka Hrastovca i Andrije Mudnića: 

Ideja izložbe Tipografske crtice je približiti posjetiteljima suvremenu edukacijsku koja se provodi na Studiju dizajna u području oblikovanja slova i oblikovanju sa slovima tijekom posljednjih 15-ak godina. Tipografija, kao fundamentalna grana grafičkog dizajna, na Studiju dizajna konstantno se promišlja kroz nove i tradicionalne pristupe. Tehnološki i društveno-kulturološki uvjetovane promjene sagledavamo iz svih aspekata, te tražimo način kako u formalnoj dizajnerskoj edukaciji otvoriti prostor za eksperiment i kontinuirano propitkivanje postavljenih standarda. Izmještanje ovih aktivnosti u potpuno novi kontekst te njihovo izlaganje široj javnosti vidimo kao zanimljiv iskorak iz četiri zida fakultetskih predavaonica i arhiva, kojim dodatno potičemo studente na rad i osobni razvoj, te im odškrinjujemo vrata profesionalnom svijetu. Izložba je zamišljena kao informativno-edukativni postav koji se obraća najrazličitijim grupama interesenata: potencijalno zainteresiranim školarcima, ljudima koji su kroz te procese prošli ili prolaze na drugim institucijama, pa do profesionalaca koje je ovaj tip edukacije zaobišao. … 

 

Koncepcija i postav izložbe preslika je mentorskog rada na fakultetu. Prateći tijek od početka do kraja studiranja, od dogmatskih osnova i krutih pravila do iskoraka i eksperimenata, ogoljenih pokušaja, pogrešaka i sazrijevanja. Izložba predstavlja procese i promišljanje slova na mikro i makro razinama, te promišljanje funkcije specifičnih pisama i njihovu upotrebu. Projekti i teme su orijentirani podjednako u eksperimentalnom i primijenjenom smjeru, jer smatramo da su i jedan i drugi pristup bitni za stvaranje dizajnerskih kompetencija i razvoja kritičkog mišljenja kod studenata. U centralnom fokusu nalazi se logičan početak tipografske edukacije/opismenjavanja – pisano slovo, iz kojeg se teme dalje granaju prema postupno kompleksnijim područjima.

 

Izvor: dizajn.hr