Točka na A – serijal o suvremenoj hrvatskoj arhitekturi

Točka na A – serijal o suvremenoj hrvatskoj arhitekturi

Udruženje hrvatskih arhitekata, u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti, organizira premijeru dokumentarnog ciklusa o suvremenoj hrvatskoj arhitekturi “Točka na A”. Premijera serijala počinje u dvorani Gorgona, MSU, u ponedjeljak, 6. svibnja, u 19 sati.

U namjeri podizanja društvene svijesti o važnosti prostora koji nas okružuje i u kojem živimo, te promicanja i javne afirmacije misli i djela hrvatskih arhitektica i arhitekata, serijal "Točka na A" u 12 epizoda predstavlja nominacije i nagrade UHA-e dodijeljene za 2014., 2015. i 2016. godinu. Svaka godina u četiri epizode prikazuje nominirane radove i laureate nagrada Viktor Kovačić, Drago Galić i Bernardo Bernardi te nagrade za životno djelo dodijeljene arhitektima Dragomiru-Majiju Vlahoviću, Hildegard Auf Franić i Berislavu Šerbetiću (pok.).

U serijalu o nominiranim i nagrađenim realizacijama govore autori, suradnici, investitori i korisnici. Arhitekti Vedran Duplančić, Sabina Sabljić i Nikola Škarić potpisuju koncepciju serijala, kao i scenarije devet epizoda o godišnjim realizacijama uz koscenarističku podršku Gorana Bukovčana. Scenaristice tri epizode o životnom djelu su Ana Dana Beroš, dopredsjednica UHA-e, i Tamara Bjažić Klarin, članica Nakladničkog savjeta.

Serijal je javnim sredstvima financirala Hrvatska radiotelevizija, za koju ga je producirala neovisna producentska kuća Project 6 Studio iz Zagreba tijekom 2018. godine. Urednica serijala je Tanja Kanceljak, a redatelj Željko Sarić.

Na premijeri će se prikazati epizoda o Nagradi za najbolje arhitektonsko ostvarenje Viktor Kovačić u 2015. godini u kojoj su predstavljeni Mrjestilište Cromaris u Ninu autora Ive Letilović i Igora Pedišića, Muzej vučedolske kulture arhitektonskog studija Radionica arhitekture i autorice Vanje Ilić, laureata 50. zagrebačkog salona, te Tržnica i ribarnica u Vodicama autora Dinka Peračića.

Hrvatska radiotelevizija je u programskoj shemi predvidjela početak emitiranja serijala u terminu nedjeljom uvečer na Prvom programu HRT-a u 20 sati, počevši od 23. lipnja 2019. godine.