Tanja Virag

Živi arhiv

2020./2021. / Industrijski dizajn / Diplomski: IV semestar / Industrijski dizajn – Diploma
Mentor: 
Fabrio Ivana
Asistent: 
Bačun Nina

Živi arhiv novi je koncept arhiva, prostor koji pohranjuje alternativnu i inovativnu kulturno-umjetničku produkciju i prakse nastale na području Koprivnice.

Građen je od sustava jednostavnih elemenata koji stvaraju zone za pohranu, istraživačko-produkcijske punktove i interpretativne točke. Pohranjena građa se koristi kao aktivator kreativnosti, kulturno-umjetničke produkcije i djelovanja. Preusmjeravanje kreativnog potencijala u produktivnost ostvaruje se kroz Istraživačko-produkcijske punktove koji potiču na istraživanje, manipulaciju i kombiniranje raznih vrsta građe kroz spajanje suvremenih i starih tehnologija i alata što dovodi do stvaranja nečeg novog, multimedijskog, hibridnog.

Cilj Arhiva je potaknuti mlade na djelovanje i kreaciju zagovarajući kulturnu produkciju i njeno očuvanje kroz aktivno korištenja arhiva. Arhiv kao takav može utjecati na jačanje veza unutar lokalne zajednice što ju čini kulturno otpornijom i unutar nje stvara nove društvene odnose i suradnje. Dolaskom posjetitelja u prostor, pružanjem znanja i interakcijom on postaje oživljen, prostor koji je živ i koji živi.